“L’acompanyament emocional a l’institut, una qüestió integral: alumnes, professorat i famílies”

1a Jornada de debat i reflexió sobre educació secundària

21 de gener de 2017, Manresa

El passat 21 de gener vam participar a la 1a Jornada de debat i reflexió sobre educació secundària,  amb la ponència: “L’acompanyament emocional a l’institut, una qüestió integral: alumnes, professorat i famílies”. Va ser un punt de trobada entre professorat, equips directius, AMPAS, educadors, personal de serveis educatius, agrupacions juvenils, administració pública i famílies, on vam parlar sobre l’institut entenent-lo com un sistema de prevenció, un espai de cura, suport i gestió emocional per a tots els seus integrants.

Vam parlar de l’acompanyament emocional  com la capacitat d’estar presents i disponibles davant del món emocional propi i de l’altre.  Només si aprenem com a adults a no jutjar i a permetre’ns el nostre propi món emocional, podrem permetre el món emocional dels nostres adolescents. Tot acompanyament emocional comença per un mateix.

Per acabar, vam compartir diverses propostes de millora per vetllar pel benestar del diferents integrants de l’institut, alumnes,  professorat i famílies.

Propostes de CreaEspai:

  • Integrar a l’educació les necessitats afectives i vitals dels adolescents. Entendre l’aula com un sistema que ha de vetllar pel seu benestar de manera holística.
  • Crear espais de supervisió, acompanyament, revisió i suport a la tasca professional que integrin aspectes tècnics i de gestió emocional que actuïn a nivell preventiu de l’esgotament professional del professorat.
  • Assessorament pedagògic en noves pedagogies, des de la mirada de l’acompanyament respectuós, formacions i reciclatge professional que integri la part humanista.
  • Validar i incloure a les famílies com a parts integrants de l’institut, fomentar espais preventius que les orientin i acompanyin davant dels reptes i dificultats a l’hora d’educar als seus fills.

Va ser una plaer compartir l’experiència amb totes les persones que hi vau participar, una trobada enriquidora i esperançadora, on vam poder dialogar sobre el model actual d’educació a secundària, sobre les necessitats dels adolescents i obrir la mirada a propostes efectives i innovadores que estan funcionant actualment.

Moltes gràcies a l’organització per a convidar-nos a parlar d’aquest tema que tant ens apassiona.

Compartim el vídeo de la ponència: 

Esperem que en gaudiu tant com ho vam fer nosaltres!!

Laia Piqué i Núria Gros