Artícle: “I tu, com ho fas? Estratègies de gestió emocional per a mestres i professor@s”

Laia Piqué, gener 2018.

En l’actualitat, els professionals de l’educació us trobeu exposats a situacions d’estrès, que us poden dificultar l’exercici de la vostra tasca i alhora, interferir en la vostra vida personal. Els mestres i professors esteu considerats un dels col·lectius més vulnerables on l’estrès i l’esgotament professional són algunes de les conseqüències de la falta de revisió i acompanyament a la tasca educativa.

Els reptes que presenta l’exercici professional dins del món educatiu et posa en contacte amb la teva pròpia vulnerabilitat com a professional i com a persona, atès que diàriament et trobes amb situacions complexes i difícils de gestionar

 • Dinàmica dels centres (volum d’alumnat, baixes laborals…).
 • Situacions conflictives dins l’aula.
 • Acompanyar l’emocionalitat d’infants i adolescents.
 • La relació amb les famílies.
 • Situacions de risc social en la que es troben infants i adolescents.
 • Discrepàncies en les orientacions pedagògiques.
 • Relacions amb l’equip professional i amb la institució.  
 • etc…

Des de CreaEspai, entenem que la cura, el suport i l’acompanyament de mestres i professors, tenen a veure amb tres aspectes interdependents:

 • Aspectes que tenen a veure amb el coneixement. Recicla’t professionalment, participa de formacions, jornades, tallers, xerrades, entrenament en noves tècniques, posant especial atenció a les que inclouen la basant humanista…
 • Aspectes que tenen a veure amb l’autoconeixement. Obté recursos per a l’anàlisi personal, entrena’t en l’autoobservació i l’escolta interna. Particpa d’espais per a gestionar l’emocionalitat, grups de supervisió, intervisió…
 • Aspectes que tenen a veure amb el parar i desconnectar. Disposa d’espais personals que no estiguin impregnats de la teva feina.

En el present article, ens centrarem en els aspectes que tenen a veure amb l’autoconeixement i l’anàlisi personal. Així doncs, de la mateixa manera, que una modista ha de conèixer molt bé el funcionament de la seva màquina de cosir, com a professionals de la relació amb la infància i l’adolescència, has de conèixer molt bé el funcionament de la teva principal eina de treball, és a dir tu mateix@s, tenint en compte que treballes a partir de la relació i el vincle, quan millor et coneguis a tu mateix@s, millor podràs acompanyar als altres, construint relacions vinculars més sanes i nutritives que facilitin el creixement personal propi i el de les persones amb qui treballes.  

COM POTS PROMOURE EL TEU AUTOCONEIXEMENT?

Posant atenció a la teva “MOTXILLA” personal i professional:

 • Revisa les teves creences i judicis interns. Observa quin paper juguen a la teva vida i com condicionen el teu posicionament personal i professional.
 • Practica l’escolta interna. Escolta les teves emocions i dona resposta a les teves necessitats reals, aquesta és una actituds essencials per captar i entendre les dels altres, l’empatia comença per un mateix@.
 • Posa consciència a la pròpia gestió emocional. Observa com ho fas, et deixes sentir les emocions o te les jutjes? Difícilment podràs acompanyar emocionalment als infants i adolescents, si primer no comences per tu mateix@s.
 • Posa atenció al teu estil de comunicació. Observa des d’on tendeixes a comunicar-te i revisa com acostumes a situar-te davant les altres persones.
 • Revisa quins són els límits de la teva intervenció,  com gestiones la  frustració, les situacions d’incertesa i de conflicte.
 • Observa les pròpies resistències. Sobretot les que tenen a veure amb el canvi i el perdre el control. Sovint quedar-se instal·lat/da en la queixa és una de les resistències més comunes.

Com més consciència tinguis sobre l’impacte emocional que té en tu el desenvolupament de la teva tasca professional, més consciència tindràs de la pròpia vulnerabilitat, i des d’aquesta consciència connectar amb la necessitat de tenir cura de tu mateix@s i disposar d’espais propis on poder pararpensar i reflexionar.

T’hi animes??

Si desitges rebre MÉS INFORMACIÓ sobre l’Espai d’acompanyament, revisió i suport per a mestres i professor@sCONTACTA amb nosaltres.

 

Autora: Laia Piqué, treballadora social i supervisora d’equips socioeducatius. Formada en gestalt, artteràpia i mediació familiar transformativa. Especialitzada en prevenció i acompanyament a famílies, infància i adolescència. Professora associada de la Universitat de Barcelona.