L’ESPAI GRUPAL D’ACOMPANYAMENT FAMILIAR  

En l’actualitat, els antics rols familiars així com els models de família estan canviant, fet que fa necessari generar espais on les famílies rebin suport i orientació en la difícil tasca d’acompanyar als seus fills i filles de manera sana i nutritiva.

Sovint, la maternitat i la paternitat es viuen sense una xarxa de suport que ens pugui acompanyar i sostenir en aquest moment tant important i delicat de les nostres vides. Entenem que l’embaràs, el postpart i la criança són moments plens de dubtes, inquietuds, incerteses i angoixes que mobilitzen la vulnerabilitat de les mares i els pares.

Ens trobem en un moment on la informació que podem trobar sobre l’educació i la criança dels nostres fills està ple de teories, receptes i noves tendències que fan que el nostre grau d’exigència augmenti en el desig de no cometre errors i convertir-nos en “les millors mares i pares del món”, sovint aquestes teories i formes de fer que ens ensenyen els llibres, documentals i articles… poc tenen a veure amb el nostre sentir, amb la nostra manera de fer o amb la nostra realitat. Els “hauria de” que se’ns generen, xoquen frontalment amb les nostres possibilitats reals del dia a dia, cosa que fa que molt sovint ens sentim desorientats i frustrats com a mares i pares amb sentiments de culpa que poden anar en augment.

L’Espai grupal d’acompanyament familiar, és un espai de suport per a mares i pares queGrups Acompanyament Familiar vulguin obtenir orientació i nous recursos alhora d’acompanyar als seus fills i filles d’una manera més conscient i respectuosa.

L’espai està conduït per una facilitadora grupal experta en treball amb infància, adolescència i famílies des de la mirada de l’acompanyament respectuós a la infància i l’adolescència, la gestalt i la pedagogia sistèmica.

Un espai de trobada on compartir, amb d’altres famílies que viuen el mateix procés, les pròpies experiències, preocupacions, estratègies educatives, angoixes, dubtes i dificultats…, i d’aquesta manera aprendre els uns dels altres, en un entorn segur i d’aprenentatge compartit.

A les sessions, treballem aquells temes concrets relacionats amb l’exercici de la maternitat i paternitat que més preocupen a les famílies: etapes de desenvolupament i necessitats bàsiques, acompanyament emocional, límits, llibertat i normes, vinculació, gestió de conflictes i agressivitat, comunicació, sexualitat infantil…

La finalitat de l’espai d’acompanyament familiar és la millora de les habilitats i competències parentals, a partir d’obrir espais de reflexió i autoconeixement, des d’un treball vivencial (teòric i pràctic) que facilita obtenir nous recursos per enfortir les pròpies competències personals (emocionals, comunicatives i educatives). Un espai on posar en comú i acompanyar les pors, cosa que ajuda a percebre la pròpia realitat familiar des d’una mirada més amplia i tranquil·litzadora.

Els OBJECTIUS GENERALS són:

  • Conèixer el món de la infància i l’adolescència: etapes de desenvolupament i necessitats bàsiques de cada etapa.
  • Obtenir nous recursos per a l’acompanyament emocional d’infants i adolescents.
  • Obtenir noves estratègies educatives.
  • Actuar a nivell preventiu de possibles dificultats que sorgeixin en el procés de desenvolupament de l’infant i l’adolescent.
  • Promoure el creixement personal a nivell individual i ajudar a recuperar la confiança en els propis recursos.
  • Ajudar a les mares i pares a identificar les pròpies potencialitats i a reforçar-les.
  • Obrir la mirada per tenir una visió més real de quines són de les dificultats.
  • Rebaixar els nivells d’angoixa, inseguretat i por.
  • Millorar els processos de comunicació.
  • Potenciar les xarxes de suport informal entre les pròpies famílies.

L’espai d’acompanyament familiar promou l’enfortiment dels vincles afectius, té caràcter preventiu i reparador i els seus efectes són terapèutics.

AUTORES: Laia Piqué i Núria Gros

Si desitges rebre MÉS INFORMACIÓ sobre el servei d’acompanyament familiar, CONTACTA amb nosaltres a: info@creaespai.org