Article: l’espai grupal d’acompanyament familiar

/, Grups/Article: l’espai grupal d’acompanyament familiar

Article: l’espai grupal d’acompanyament familiar

L’ESPAI GRUPAL D’ACOMPANYAMENT FAMILIAR  

En l’actualitat, els antics rols familiars així com els models de família estan canviant, fet que fa necessari generar espais on les famílies rebin suport i orientació en la difícil tasca d’acompanyar als seus fills i filles de manera sana i nutritiva.

Sovint, la maternitat i la paternitat es viuen sense una xarxa de suport que ens pugui acompanyar i sostenir en aquest moment tant important i delicat de les nostres vides. Entenem que l’embaràs, el postpart i la criança són moments plens de dubtes, inquietuds, incerteses i angoixes que mobilitzen la vulnerabilitat de les mares i els pares.

Ens trobem en un moment on la informació que podem trobar sobre l’educació i la criança dels nostres fills està ple de teories, receptes i noves tendències que fan que el nostre grau d’exigència augmenti en el desig de no cometre errors i convertir-nos en “les millors mares i pares del món”, sovint aquestes teories i formes de fer que ens ensenyen els llibres, documentals i articles… poc tenen a veure amb el nostre sentir, amb la nostra manera de fer o amb la nostra realitat. Els “hauria de” que se’ns generen, xoquen frontalment amb les nostres possibilitats reals del dia a dia, cosa que fa que molt sovint ens sentim desorientats i frustrats com a mares i pares amb sentiments de culpa que poden anar en augment.

L’Espai grupal d’acompanyament familiar, és un espai de suport per a mares i pares queGrups Acompanyament Familiar vulguin obtenir orientació i nous recursos alhora d’acompanyar als seus fills i filles d’una manera més conscient i respectuosa.

L’espai està conduït per una facilitadora grupal experta en treball amb infància, adolescència i famílies des de la mirada de l’acompanyament respectuós a la infància i l’adolescència, la gestalt i la pedagogia sistèmica.

Un espai de trobada on compartir, amb d’altres famílies que viuen el mateix procés, les pròpies experiències, preocupacions, estratègies educatives, angoixes, dubtes i dificultats…, i d’aquesta manera aprendre els uns dels altres, en un entorn segur i d’aprenentatge compartit.

A les sessions, treballem aquells temes concrets relacionats amb l’exercici de la maternitat i paternitat que més preocupen a les famílies: etapes de desenvolupament i necessitats bàsiques, acompanyament emocional, límits, llibertat i normes, vinculació, gestió de conflictes i agressivitat, comunicació, sexualitat infantil…

La finalitat de l’espai d’acompanyament familiar és la millora de les habilitats i competències parentals, a partir d’obrir espais de reflexió i autoconeixement, des d’un treball vivencial (teòric i pràctic) que facilita obtenir nous recursos per enfortir les pròpies competències personals (emocionals, comunicatives i educatives). Un espai on posar en comú i acompanyar les pors, cosa que ajuda a percebre la pròpia realitat familiar des d’una mirada més amplia i tranquil·litzadora.

Els OBJECTIUS GENERALS són:

  • Conèixer el món de la infància i l’adolescència: etapes de desenvolupament i necessitats bàsiques de cada etapa.
  • Obtenir nous recursos per a l’acompanyament emocional d’infants i adolescents.
  • Obtenir noves estratègies educatives.
  • Actuar a nivell preventiu de possibles dificultats que sorgeixin en el procés de desenvolupament de l’infant i l’adolescent.
  • Promoure el creixement personal a nivell individual i ajudar a recuperar la confiança en els propis recursos.
  • Ajudar a les mares i pares a identificar les pròpies potencialitats i a reforçar-les.
  • Obrir la mirada per tenir una visió més real de quines són de les dificultats.
  • Rebaixar els nivells d’angoixa, inseguretat i por.
  • Millorar els processos de comunicació.
  • Potenciar les xarxes de suport informal entre les pròpies famílies.

L’espai d’acompanyament familiar promou l’enfortiment dels vincles afectius, té caràcter preventiu i reparador i els seus efectes són terapèutics.

AUTORES: Laia Piqué i Núria Gros

Si desitges rebre MÉS INFORMACIÓ sobre el servei d’acompanyament familiar, CONTACTA amb nosaltres a: info@creaespai.org

2017-09-18T11:42:37+00:00 13 / 05 / 2017|Articles, Grups|